REPERE GEOGRAFICO-ISTORICE
- Categorie: Cine suntem?
- Ultima actualizare: Marți, 17 Noiembrie 2015 11:23
- Accesări: 4382
În sud-vestul judetului Călărasi, la o distantă de 60 de km de resedinta de judet, se desfăsoară pe o lungime de 6 km de o parte si de alta a DN31, comuna Ulmeni.
Zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri ( epoca neolitică), prima atestare documentară a comunei datând din vremea domnitorului Radu de la Afumati (1 iunie 1523). Ocupatiile de bază ale locuitorilor erau agricultura, cresterea animalelor si pescuitul. Cu o populatie de aproximativ 5265 de locuitori, 1520 de gospodării si 4 sate în componentă: Satul Nou sau Sector, locuit în proportie de 85% de cetăteni de etnie rromă, Ulmeni, Tăusanca si Valea Lui Soare, comuna Ulmeni este legată prin firul albastru al Dunării de întreaga Europă.
În centrul comunei se află Scoala Gimnaziala “Grigore Moisil”. În localitate mai functionează : Scoala Gimnazială Nr.2 Ulmeni si trei grădinite. Conform documentelor din arhivă, începând cu anul 1838, în localitate a functionat o scoala cu o singură clasă în care învătau 12 copii, condusă de preot. Primul învătător la scoala comunală a fost Dumitrescu Dumitrie, numit în 1864. Sala de clasă era sub acelasi acoperământ cu Primaria. Din 1898 scoala a avut un local propriu, cu 3 săli de clasă si un birou pentru director. În 1929 s-a construit o sală de festivităti care ulterior a fost împărtită si folosită ca sala de clasă.
În anul 1971 s-a dat în folosintă actualul local al scolii de centru. Scoala dispune de un local de tip P+1, are alimentare cu apă curentă de la reteaua comunală, încălzirea făcându-se prin intermediul centralei termice. În clădirea scolii vechi functionează grădinita cu 3 grupe de copii si sala de sport.